Jak se vyrábí flora
Flora se vyrábí z kvalitních rostlinných olejů a tuků – slunečnicového, lněného, palmového a řepkového. Při výrobě jsou oleje kombinovány tak, aby bylo dosaženo optimálního nutričního složení výrobku, tj. vysokého obsahu dobrých tuků a polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6.
Slunečnicový, řepkový a lněný olej se získávají ze semen rostlin standardním postupem. Takto získaný surový olej se poté podrobuje obvyklým rafinačním postupům – odstraňují se mechanické nečistoty, nežádoucí látky a rovněž volné mastné kyseliny. Díky šetrnému výrobnímu procesu zůstává zachován obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin a dalších živin. Důležitou součástí margarínů a rostlinných roztíratelných tuků je palmový olej, který ovlivňuje jeho konečnou strukturu a usnadňuje roztíratelnost. Při výběru palmového oleje pro výrobu Flora produktů se klade velký důraz na to, odkud palmový olej pochází.
Prvním krokem je namíchání těch správných ingrediencí pro daný druh. Recept na výrobek není nikterak složitý. Kromě olejů a tuků obsahuje ve větším množství už jen vodu. Je nutné přidat emulgátory, prostředky, které dokážou spojit jinak neslučitelné látky, jakými jsou voda a olej. Používáme zejména slunečnicový lecitin. Mezi mikroingredience patří zejména vitamíny a barviva. Z vitamínů jsou nejčastěji dodávány vitamíny D a A.
Vlastní výroba rostlinného tuku Flora je založena na intenzivním míchání předem připravené směsi tukové a vodní složky, kterým vznikne homogenní směs. Ta se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením. Vlastní výroba rostlinných tuků je tedy – podobně jako výroba másla – založena pouze na fyzikálních procesech. Ostatně i klasické stloukání másla v máselnici na venkově je dnes nahrazeno průmyslovými technologiemi.
Zvláštní pozornost je při výrobě rostlinného tuku Flora věnována transmastným kyselinám (dále TFA). Částečně ztužené tuky, které TFA obsahují, se při výrobě rostlinných tuků Flora nepoužívají.
Přestože je konzumace TFA podle tvrzení odborníků na výživu ze zdravotního hlediska nežádoucí a jejich obsah v potravinách by měl být proto co nejnižší, objevují se na trhu i tuky s vyšším podílem těchto kyselin. Flora se vyrábí moderními způsoby, při kterých TFA nevznikají. Obsah TFA ve výrobcích Flora je nutričně nevýznamný (< 1 %), mnohem nižší než v másle.